Американският президент Доналд Тръмп стана първият действащ държавен глава на САЩ, прекрачил границата между Южна и Северна Корея.

Това стана на среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в демилитаризираната зона. Тръмп каза, че е бил приканен от Ким да го направи.

Тръмп бе в Южна Корея на среща с президента на страната, Мун Дже-ин. Той обяви в "Туитър", че е предложил на Ким да се срещне с него в демилитаризираната зона по време на (вече предвиденото) посещение в зоната. Няколко часа по-късно бе потвърдено, че Ким ще откликне.

Двамата си стиснаха ръцете, а камерите записаха думите на Ким на английски: "Не очаквам да ви видя тук."

След по-малко от минута лидерите на САЩ и Северна Корея прекрачиха отново границата с Юга и се снимаха на южнокорейска територия, където споделиха симпатиите си един към друг и надеждата за подновяване на диалога. Двамата за последно се срещнаха във Виетнам тази година, когато Тръмп си тръгна от срещата заради разногласия с Ким, без да бъде подписан документ, указващ стъпки към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Тръмп и Ким впоследствие навлязоха още няколко метра в южнокорейска територия, за да застанат до президента Мун Дже-ин. След това президентът на САЩ и севернокорейският лидер направиха кратки изявления за медиите на фона на знамена на двете държави, подхранвайки спекулациите, че срещата всъщност е отдавна уговорена.

За Би Би Си и Си Ен Ен анализатори по въпросите на международната сигурност, интервюирани в очакване на историческите кадри, изразиха съмненията си, че такъв формат разговори, без дълга подготовка на официални делегации, могат да доведат до сериозен резултат. При предишните си две срещи Тръмп често бе обвиняван, че екипът му набляга на снимките с Ким (т. нар. дипломация на ръкостисканията), а не на усилена работа на делегации на по-ниско ниво, които да договорят споразумения между двете страни и да оставят на лидерите само да ги финализират.

Дневник