Албанците от 61 населени места трябва да определят днес местното си управление на избори, които са бойкотирани от опозицията, а президентът на страната ги обяви за незаконни, тъй като на тях няма реална конкуренция.

Въпреки това премиерът Еди Рама продължи с провеждането им, макар че неговата Социалистическа партия няма опоненти на тях. Опозиционните партии ги сравняват с времената на комунизма, когато компартията само препотвърждаваше на такъв тип гласуване неоспорвана си власт.

Социалистите казват, че президентът няма законно право да отменя избори, а опозицията сама си е виновна, защото била станала толкова непопулярна, че не е събрала достатъчно кандидати.

Европейските институции и САЩ призоваха в петък партиите да избягват насилие, след като привърженици на опозиционната Демократическа партия бяха обвинени, че са разгромили места за гласуване и са изгорили оборудване за провеждане на вота. Близо 50 души са арестувани и полицията казва, че издирва още десетки други.

Делегацията на Европейската комисия в Тирана предупреди, че изборите може да се отразят на кандидатурата на страната за членство в ЕС. "Всеки акт на насилие или пострекателство към насилие са абсолютно неприемливи при каквито и да е обстоятелства. Всички страни трябва да започнат реален диалог колкото се може по-скоро за преодоляване на настоящата политическа ситуация."

Американското посолство призова политическите лидери да отхвърлят насилието и да не се месят в правото на хората да гласуват. ОССЕ, предвождаща международната мисия наблюдатели, каза, че опитите да бъде провалено гласуването чрез насилие "ще спре напредъка на Албания и ще опетни репутацията ѝ в чужбина".

Дневник