Холандският социалист и водещ кандидат на лявоцентристкия блок в Европейския парламент Франс Тимерманс е фаворитът да получи тази вечер в Брюксел номинацията на държавните лидери на страните от ЕС за председател на Европейската комисия, съобщи "Ройтерс".

Агенцията се позовава на няколко свои източника, а същото твърди и европейското издание на "Политико". Според "Ройтерс" ако това се потвърди официално, то ще е демонстративно пренебрегване на няколко източноевропейски държави, които изрично заявиха, че са против кандидатурата му.

Но за решение са достатъчни поне 21 от 28 държави и не е проблем да бъдат изолирани противници като Унгария и Полша. Там сегашният първи зам.-председател на Европейската комисия е особено непопулярен сред управляващите заради призивите му Будапеща и Варшава да бъдат наказани със замразяване правото на глас заради погазване върховенството на закона, превземане на медийното пространство и тормоз срещу неправителствения сектор.

Влизайки за срещата, започнала в 17 часа българско време, френският президент Еманюел Макрон заяви, че очаква днес да има решение за три от основните постове в ЕС, а този на управител на Европейската централна банка ще бъде определен по-късно.

Той имаше възможност да участва в разговори с лидерите на Германия, Испания и Холандия през последните часове по време на приключилата в Осака среща на върха на Г-20. Именно там според източниците на "Ройтерс" е постигнат компромис в полза на Тимерманс.

"Политико" обръща внимание, че в японския град канцлерът Ангела Меркел е заявила, че очаква един от двамата водещи кандидати да бъде одобрен в неделя, но не е споменала своя - предложението на Европейската народна партия Манфред Вебер. Това веднага бе изтъклкувано като увеличаване шансовете на Тимерманс.

Ако той бъде потвърден днес, това ще е победа за центристи и либерали, които се обявиха против германското доминиране на постове в Брюксел. То ще сложи край и на 15-годишното господство на ЕНП на върха на Европейската комисия, обяснява "Ройтерс".

Тълкуванието на "Политико" е различно - че с отстъпване крачка назад Меркел прави политическа сделка със социалистите и така запазва решаващата роля на "Социалисти и демократи" и ЕНП. Това можело да доведе до управляващо мнозинство със Зелените и изолиране на либералите, доминирани от Макрон и френската представа за посоката, в която трябва да се развива ЕС.

Дневник