Кандидатът от Осака", както медиите веднага кръстиха Франс Тимерманс - водещият кандидат на лявоцентристкия блок в ЕС за наследник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра съпротива от лидери на страни предимно от Централна и Югоизточна Европа, включително България, които не са съгласни социалист - и то именно Тимерманс - да оглави Европейската комисия.

Бунтът срещу договореност на няколко западноевропейски държави е започнал от предварителното заседание на Европейската народна партия и може да парализира поредния опит да започне запълването на водещите постове на ЕС. Вече се появиха спекулации, че не е изключено да бъде насрочена още една извънредна среща на Европейския съвет - този път на 15 юли.

Малко преди да се съберат лидерите на 28-те страни от ЕС на извънредна среща в Брюксел, "Ройтерс" и няколко други медии съобщиха, че зам.-председателят на Еврокомисията Тимерманс е фаворит да я оглави. Това се е изяснило след разговори между ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота.

В 22 часа българско време - доста след протоколния час за започване на разговорите, кореспондентът на "Шпигел" в Брюксел Петер Мюлер съобщи, че срещата още не е започнала и че ръководителите на ЕНП и на групата на консерваторите продължават да искат разязняване на ситуацията.

При пристигането си в белгийската столица френският президент Еманюел Макрон каза пред журналисти, че очаква тази вечер да станат известни 3 номинации. Германският канцлер Ангела Меркел бе по-сдържана и предположи, че дебатът ще е труден.

За съпротива срещу избора на Тимерманс, по-силна от очакваното, се разбра още от продължилата по-дълго от обичайното предварителна среща на правителствените лидери в ЕС от ЕНП. Според брюкселския кореспондент на сп."Шпигел" час по-късно вече е било ясно, че може би се колебаят и лидери, с които Меркел се е договорила часове по-рано в Осака.

Съпротивата от Централна Европа е особено силна, а в Унгария е направо яростна - проправителствените медии отразяват договорката от Осака със заглавия като "Сорос ще има чрез Тимерманс неограничен контрол над ЕС". В същото време никой от района не предлага свой фаворит.

Съпротивата от Централна Европа е особено силна, а в Унгария е направо яростна - проправителствените медии отразяват договорката от Осака със заглавия като "Сорос ще има чрез Тимерманс неограничен контрол над ЕС". В същото време никой от района не предлага свой фаворит.


"Като ЕНП не се съгласихме с пакета, който е бил договорен в Осака. Мисля, че е честно да се каже, че от позицията на ЕНП има доста опозиция срещу предложениетот от Осака. Мнозинството премиери от ЕНП не вярват, че трябва толкова лесно и без битка да отстъпваме председателския пост на Еврокомисията", заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар.

Премиерът Бойко Борисов обяви въс "Фейсбук", че "европейският избирател нареди първи ЕНП начело с Манфред Вебер, втори социалистите с Франс Тимерманс. Надявам се никой от лидерите не се счита за по-висш от европейския избирател, който се е произнесъл само преди месец. Преди заседанието на Европейския съвет присъствах на срещата на ЕНП и ние продължаваме да стоим зад своя кандидат за председател на ЕК."

Не знам откъде идват всичките тези идеи, каза Борисов пред журналисти, никой няма право да преговаря от наше име, от името на ЕНП. "Ангела Меркел е председател на немската партия", допълни той.

Още преди това новинарските агенциите вече попълваха неофициалния списък на несъгласните с компромиса: Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Хърватия, Италия, Австрия, Румъния, България, Ирландия... За избиране на кандидат на Европейския съвет за председател на Европейската комисия са нужни гласовете на поне 21 от 28 държави, а изброените държави правят засега невероятно постигането на компромис.

Началото на официалната вечеря бе отложено, а журналисти от Брюксел съобщават, че Тимерманс вече не е фаворит и се обсъжда дали датчанката Маргрете Вестагер или французинът Мишел Барние не са с по-големи шансове.

През деня унгарският премиер Виктор Орбан разпространи писмото, което е написал днес на Жозеф Дол, лидерът на ЕНП. В него той казва, че много добре знае, че "Фидес" е със замразено членство и не може да влияе на решенията на ЕНП, но е длъжен да предупреди, че подкрепата за Тимерманс би била "историческа грешка".

"Първо и най-важно, това би било унизително. Второ, това напълно ще компрометира нашия авторитет и достойнство в международната политика. Трето, това ще е сериозен удар по престижа на ЕНП в очите на избирателите ни. Защо подкрепяме национални партии, членки на ЕНП, на евроизборите, ако предаваме най-важния пост на нашия най-голям враг? Това ще доведе до самоунищожението ни", се казва в текста. В края Орбан призовава Дол да прекрати тази ситуация и го уведомява, че в духа на писмото ще разговаря с останалите премиери от Централна Европа.

Дневник