Повече от 12 часа след началото на Европейския съвет, на който трябваше лидерите на ЕС да предложат кандидати за най-висшите му позиции, решение все още няма. Това може да се окаже най-дългият Европейски съвет. Засега рекордът държи срещата, посветена на гръцката криза, през 2015 г. Тя продължи до 10 часа сутринта (брюкселско време).

Срещата снощи започна с над три часа закъснение заради продължили дълго време консултации, а след вечерята бе прекъсната заради двустранни разговори на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с всеки един от държавните и правителствени ръководители на страните членки. Те приключиха около пет часа сутринта българско време, но бяха последвани от още двустранни консултации с някои лидери. След това рано сутринта лидерите отново се събраха във формат ЕС-28.

Вчера "кандидатът от Осака", както медиите веднага кръстиха Франс Тимерманс - водещият кандидат на лявоцентристкия блок в ЕС за наследник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра съпротива от лидери на страни предимно от Централна и Югоизточна Европа, включително България, които не са съгласни социалист - и то именно Тимерманс (отговарящ за върховенството на закона) - да оглави Европейската комисия. Малко преди да се съберат лидерите на 28-те страни от ЕС на извънредна среща в Брюксел, "Ройтерс" и няколко други медии съобщиха, че зам.-председателят на Еврокомисията Тимерманс е фаворит да я оглави. Това се е изяснило след разговори между ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота.

За избиране на кандидат на Европейския съвет за председател на Европейската комисия са необходими гласовете на поне 21 от 28 държави. След това той трябва да бъде одобрен с поне 376 гласа от Европейския парламент.

След като първоначално обяви, че е против кандидатът на лявоцентристкия блок в Европейския парламент Франс Тимерманс да стане председател на Европейската комисия, около полунощ премиерът Бойко Борисов напусна сградата на Съвета и се срещна с Франс Тимерманс в българското представителство на Еврокомисията в Брюксел, стана известно от видео, публикувано във "Фейсбук" страницата на Борисов. "Исках да те видя, защото се очертава такъв компромис – Вебер на Парламента, ти на Комисията Ние сме работили прекрасно. Знаеш кое ни е важно – механизма, Шенген () За мен е важен компромиса. Социалдемократите са системна партия, ЕНП също. Така че кой отгоре и отдолу в случая не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в Парламента. Вие сте зам.-председател на Комисията с прекрасен опит", каза Борисов. Той отбеляза, че има държави в Източна и Централна Европа с притеснения, но пред тях е изразил увереност в принципността на Тимерманс. "От една година мисля, че наблюдаваш моите изказвания. Днеска говорихме с Педро, Рюте, Ангела и други колеги, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим", допълни Борисов.

Тимерманс отговори: "Съгласен съм с това. Мисля, че винаги работим много добре заедно. Винаги съм бил открит и честен с вас. Винаги съм изразявал моите адмирации за това, което правите в борбата срещу организирана престъпност, срещу корупцията във вашата страна, Имали сме много честни дискусии и това е основата, на която аз ценя нашето приятелство". Завършва с думите, че не е сигурен дали това трябва да се записва.

Вчера в предишното му излъчване на живо във "Фейсбук" Борисов каза: "Сега от среща на ЕНП идвам. Категорично си стоим зад нашия кандидат. Не знам от къде идват всички тези идеи Тимермнас да бъде избран. ЕНП победи социалистите. Европейският избирател нареди Вебер първи и Тимерманс втори. Надявам се никой от нас да не се счита от по-висш от европейския гражданин, който е гласувал само преди месец".

Как се стигна дотук?

Две европейски институции се бореха кой да заеме най-висшия пост в Еврокомисията. В единия ъгъл бе Съветът, където са представени държавите членки. В миналото държавните и правителствени ръководители можеха да определят кой да оглави Еврокомисията при затворени врати, но това вече не е възможно.

В другия ъгъл е Европейският парламент. На евроизборите през 2014 г. той разви т.нар. модел с водещия кандидат от разпоредба в Лисабонския договор. Той значи, че единствено политик, който е обявил кандидатурата си за позицията преди евроизборите може да бъде избран. Затова почти всички групи в Европейския парламент излъчиха свои водещи кандидати преди изборите, a институцията многократно настоя, че ще подкрепи само един от тях за председател на Еврокомисията.

Френският президент Еманюел Макрон бе сред защитниците на транснационалните листи за евроизборите и каза, че без тях моделът с водещия кандидат, на който той беше един от основните противници, няма да работи. Той освен това смяташе, че германецът Манфред Вебер (кандидатът на Европейската народна партия, която спечели най-много гласове на изборите), не е подходящ за позицията, защото няма опит в ръководене на правителство. В същото време канцлерът Ангела Меркел настояваше за придържане км процедурата и защитаваше кандидатурата на Вебер.

Дневник