Турската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне стотиците хора, събрали се на забранен гей парад в Истанбул, предаде "Дойче веле". Има ранени и арестувани. Активистите се надяваха, че забраната ще бъде вдигната.

Полицията изтласка хората, които в неделя се бяха събрали на 17-ия гей парад в Истанбул. За пета поредна година събитието бе забранено от валийството в града. Площад "Таксим" бе заграден с бариери. Полицаи и бронирани коли бяха блокирали улиците около площада. Въпреки забраната обаче хиляди хора със знамена и плакати се събраха в ранния следобед в централния район "Бейоглу" на мегаполиса и тръгнаха към "Таксим". Полицията не ги допусна на площада. Тогава те се събраха в една от страничните улици на "Бейоглу".

Организаторите заявиха, че са се договорили с полицията да им позволи да прочетат изявление и след това да се разпуснат мирно. Те обаче разкритикуваха забраната за парада и я определиха като незаконна и дискриминационна. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите, останали след прочитането на изявлението. Сред присъстващите няколкостотин души се чуваха скандирания като "рамо до рамо срещу фашизма" и "няма да мълчим".

"Амнести интернешънъл" призова Турция да вдигне забраната за парада. От организацията заявиха, че властите са отхвърлили всички предложени места за провеждането й в града, определяйки ЛГБТ общността като "социално нежелателна".

Прайдът в Истанбул се провеждаше без инциденти в продължение на повече от десетилетие. Но за последно бе разрешен през 2014 г. и оттогава властите го забраняват. Хомосексуалността не е престъпление в Турция за разлика от много други мюсюлмански страни, но хомофобията остава широко разпространена. "Ройтерс" отбелязва, че преди на парада са се събирали десетки хиляди хора.

Новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу в петък изрази подкрепа за ЛГБТ парада на среща с чуждестранни медии, като каза, че всяка демонстрация трябва да бъде позволена, стига да е мирна. Той посочи, че ще попита валийството защо парадът се забранява.

Дневник