След забавяне от близо 2 години, вече започна реконструкцията и разширението на Зоокъта в Шумен. Дейностите се извършват от общинските предприятия "Строителство и благоустройство" и "Паркове и обредна дейност".

Работници нарязаха клетката на Шмоко, като тази седмица ще се премахнат и другите вляво от входа. Чакалът вече е преместен, за токачките и гълъбите също е намерено ново временно място във вътрешните части на Зоокъта. Същевременно строители подготвят мястото за полагане на основите на бъдещата волиера на ската вдясно от входа.

След смъртта на павиана  е взето решение на мястото на неговата клетка и на съседните й да се обособи по-голямо пространство за маймунки. От зоопарковете в Айтос и Варна ще се вземат десетина от видовете Зелена морска котка и Мармозетка.

Новата волиера пък ще бъде с площ от над 200 кв.м. и в нея ще живеят папагали, фазани, гълъби, пъдпъдъци и токачки.

"Тази година ще реализираме първата част от проекта за разширяване - секциите на маймуните и на птиците. Догодина ще извършим реконструкцията на останалата част. Става бавно, защото правим всичко със собствени сили, на нашето и на строителното предприятие", каза за ШУМ.БГ директорът на ОП "Паркове и обредна дейност" Златин Кайряков.

За дейности през тази година са заделени около 50 хил. лв. В следващия общински бюджет ще се заложат повече средства. 

Съгласно проекта, одобрен от МОСВ, шуменският зоокът ще приюти 18 вида животни, сред които рис, вълци, лисици и миещи мечки.

ШУМ.БГ