Два водопровода с дължина по 250 -270 м. ще бъдат подменени от ВиК – Шумен по бул. „Ришки проход“. Ремонтът на водопроводите, единият – разпределителен, другият – магистрален, ще забави асфалтирането на бул. „Ришки проход“, в участъка от ул. „Съединение“ до бул. „Мадара“. От ВиК ще се опитат да осигурят водоподаване на живущите в района, докато тече ремонтът.

Това стана ясно днес на пресконференция в общината. На брифинга инж. Дарина Мартева от ВиК обясни защо се налага подмяната на тръбите.

„Още при първото навлизане на машините за асфалтиране, станаха три аварии по разпределителния водопровод, след това още една на магистралния. След като видяхме състоянието на водопроводите ВиК взе решение да смени двата водопровода заедно с прилежащите разклонения и връзки. Новите тръби ще са полиетиленови“, каза днес инж. Дарина Мартева от ВиК. Тя допълни, че подмяната засяга бул. „Ришки проход“, в участъка от ул. „Съединение“ до бул. „Мадара“ и ще се направят връзки с водопроводите по ул. „Генерал Тошев“, „Генерал Колев“, „Ришка комуна“ и „Кубадин“.

Инж. Мартева допълни, че ще се опитат да обезпечат водоподаването към жилищните блокове в района, докато тече подмяната на водопроводите. За тази цел ще се направят байпасни връзки, които да отвеждат водата до жилищата на хората в района.

„Знам, че създаваме притеснения на гражданите. Но мисля, че това е добро решение – първо да подменим тръбите, а след това да се продължи с асфалтирането, а не след това да разкопаваме готовия участък“, каза още Мартева.

Тя уточни, че тръбите вече са доставени, а утре сутринта трябва да пристигнат останалите необходими за подмяната вик части.

За да стане всичко по-бързо от ВиК ще направят подмяната на водопроводите по безизкопна технология. ВиК – Шумен има сключен рамков договор с „Хидростроителство“ ООД, която ще направи ремонта.

"Очакваме представители на фирмата днес, за да огледат района. Надяваме се ремонтът да приключи до няколко дни и след това асфалтирането в участъка да продължи“, каза още Дарина Мартева.

ШУМ.БГ