Япония ще изпрати свой официален представител на патентно ведомство, за да разгледа отблизо случая с новата марка за бельо на Ким Кардашиян, обяви техният министър на търговията, предаде "Ройтерс".

Риалити звездата и бизнес дама обяви в понеделник, че ще смени името на своята линия от дрехи с формата на кимоно, след като хората в Япония определиха употребата на термина като неуважителна.

Министърът на търговията в Япония Хирошиге Секо обяви, че е запознат с решението на Кардашиян, но предпочита да бъде направено "внимателно проучване" на въпроса.

По думите на Секо темата е придобила голяма популярност в социалните мрежи. На регулярна пресконференция в Токио той допълни, че въпросите относно запазените марки попадат под негова юрисдикция.

Той коментира още, че в цял свят кимоното се възприема като неразделна част от японската култура, което включва и Америка.

Кардашиян заяви, че е имала най-добрите възможни намерения за обявените през юни продукти от линията "Кимоно", както и че оценява обратната връзка, която е получила. В туитър тя допълни, че ще смени името.

На японски език "кимоно" значи "нещо, което се носи" и се отнася до дълги дрехи с широки ръкави, които се носят на официални поводи като сватби и погребения.
Употребата на думата за марката на Кардашиян подразни много хора. "Кимоно не е бельо! Спрете регистрацията на търговската марка! Не си присвоявайте думата кимоно", гласи един от коментарите в туитър.

Дневник


Други определиха употребата на думата като "кражба на традиционна култура" и помолиха Кардашиян да промени името, тъй като продуктите й ще се продават каквото и име да носят.

Секо обяви, че изпраща специалист по патенти в патентното ведомство на САЩ на 9 юли и че ще следи ситуацията отблизо.