Община Шумен ще поднови обществената си поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на улици за следващите 4 години на стойност 20 млн. лв. Това стана възможно, след като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на фирма „Инфра Експерт“ АД срещу обявената процедура.

„Днес изтича срокът за обжалване на решението на КЗК. Ако няма такова, то процедурата отново ще бъде отворена“, каза днес на пресконференция в общината Валентина Йорданова, директор на дирекция „Устройство на територията“ в общината. Идеята на администрацията е с подобен дългосрочен договор да не губи време с обявяване на обществени поръчки за ремонти, а да има избран изпълнител, който да реагира веднага.

На брифинга днес Валентина Йорданова и Анатолий Николов, началник на отдел „Инвестиции и екология“ разясниха и намеренията на общината за ремонти на улици това лято.

До момента администрацията е обявила обществени поръчки за асфалтиране на улици, за ремонт на тротоари и пешеходни зони за около 5 млн. лв.

„Завършена вече е ул. „Цар Освободител“. Забавяне има по бул. „Ришки проход“ и ул. „Пролетарска“. На булеварда ВиК ще подмени тръби, след което асфалтирането ще започне. На „Пролетарска“ фирма „Теси“ нарежда бордюри и там ще се ремонтира, след като приключат тези дейности“, каза Анатолий Николов Той допълни, че по другите улици, за които има избрани изпълнители на ремонтите, се изготвя план за организация на движението. Такъв има за ул. „Съединение“ между „Герила“ и „Мизия“ и там дейностите започват другата седмица. 

Вече е изготвен и списък с улици, които не са посочени в обществени поръчки и които също ще се ремонтират. Част от тях са останали незавършени от миналата година. За тези участъци са отделени над 2 млн.лв. „Списъкът е изготвен и е предоставен на кмета да го утвърди. Този списък не е окончателен, той ще се обновява“, каза Валентина Йорданова.

Тя допълни, че очакват до няколко дни общината да подпише договор с фирма „Пътища и мостове“, която ще извърши преасфалтиране, ремонт на тротоари по ул. „Петър Парчевич“.  За тази улица средства бяха отпуснати от правителството, а фирмата се ангажира да я ремонтира за 339 265 лв. без ДДС.

За улиците, които след ремонт ще влязат в Синя зона, все още не е избран изпълнител. Очаква се това да стане до края на месеца. Отделените средства за асфалтирането на 12-те нови улици в зоната за почасово паркиране е 354 хил. лв. с ДДС.

„Иска ни се да имаме повече средства, защото знаем какво е състоянието на улиците в града. Но сме ограничени в този ресурс, в рамките на който избираме тези участъци, които са в най-лошо състояние“, каза в края на пресконференцията Валентина Йорданова.

ШУМ.БГ