Хонконг за втора поредна година е най-скъпият град за имигранти, показва ежегодното изследване на консултантската компания "Мърсър" (Mercer), цитирано от агенция "Блумбърг". Осем от първите десет града са в Азия – Токио (2-ро място), Сингапур (3-то), Сеул (4-то), Шанхай (6-о), Ашхабад (7-о), Пекин (8-о) и Шънджън (10-о). Единствените други са Цюрих (5-о място) и Ню Йорк (9-о).

София пада с две позиции до 177-о място.

Според Марио Фераро от "Мърсър" причината за първенството на Хонконг е "силното търсене на подходяща за експатриати среда в очаквания от тях стандарт и в популярни сред тях локации".

Ашхабад е скочил нагоре с 36 места заради повишените цени, дължащи се на недостига на валута и по-скъпия внос на стоки. Някои американски градове също се издигат в класацията заради силата на долара – Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис са в топ 20.

Класацията включва 209 града по света, като сравнява цените на над 200 параметъра, сред които цените на имотите, транспорт, храна, облекло, стоки за дома и развлечения. Тя цели да помогне на мултинационални компании и правителства да преценят как да плащат на висококвалифицираните чуждестранни работници.

Дневник