8 нови апарата за хемодиализа и нова водоочистваща система вече работят в Отделението по хемодиализа на шуменската болница. Това съобщи за ШУМ.БГ д-р Димитър Костов, изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен.

„Имаме необходимост от нова техника и това е в полза на всички пациенти на Отделението по хемодиализа, както и за медицинския персонал, защото машините са съвременни и лесни за употреба и облекчават работата на екипа“, каза д-р Костов.

Според него предимство за пациентите на отделението е, че болницата предлага и комплексно обслужване. "При евентуално влошаване на състоянието им те могат да разчитат, че ще бъдат обслужени от специалисти на болницата, която разполага с нужните екипи за 24-часов режим на работа“, каза още д-р Костов.

Новите апарати са купени с целеви средства от Министерството на здравеопазването, като стойността на обществената поръчка е 236 000 лв. с ДДС. Те са на една от най-реномираните фирми - Фрезениус, която осигурява огромен процент на диализните апарати в световен мащаб.

"Новата водоочистваща система се състои от четири филтри и реверс осмоза. Те са по-големи по обем и системата осигурява по-високо качество на водата, която отговаря по всички показатели на Европейската фармакопея“, обясни за ШУМ.БГ началникът на отделението по хемодиализа в МБАЛ д-р Недю Недев.

Той допълни, че на този етап апаратите, с които разполага отделението са достатъчни за пациентите, които се обслужват. Досега отделението разполагаше с общо 23 хемодиализни апарата. Към момента помощ в отделението по хемодиализа получават 36 болни от областта. За тях се грижат четирима лекари, 9 медицински специалисти, 3 санитари, а инженер и двама техници следят за изправността на наличната техниката.

ШУМ.БГ