Париж смята да забрани достъпа на туристически автобуси до центъра на града и с това да принуди посетителите на френската столица да вървят пеша, да карат колело или да използват обществения транспорт. Тази стъпка е вследствие на множеството оплаквания на местните от масовия туризъм, заяви заместник-кметът на Париж.

Еманюел Грегоар коментира пред в. "Ле Паризиен", че ситуацията в града не е толкова тежка, колкото е в залетите с туристи Венеция или Барселона, но парижани са загрижени заради притока на туристически автобуси.

"Дойде ни до гуша от анархията на туристически автобуси"

Грегоар допълва, че жителите на столицата не могат повече да понасят "тоталната анархия" на туристическите автобуси, заради което те вече няма да са добре дошли в центъра на града.

Париж е залят от десетки двуетажни автобуси, които развеждат туристите между основните забележителности, както и международни туристически автобуси, които водят бюджетни пътници от цяла Европа.

По думите на Грегоар в Париж предстои да бъде приет нов правилник, с който трафикът на автобусите да бъде намален, а паркингите за тях да бъдат изместени извън града, за да не се налага големите превозни средства да карат до централните части.

Пеша, с велосипед или с градски транспорт

Новият закон за движението във Франция ще даде на местната управа повече власт да регулират локалния трафик, както и въвеждането на нови опции за транспорт като велосипеди под наем и електрически скутери.

"Туристите могат да правят като всички останали и да преминат към природосъобразни възможности за придвижване или да използват градския транспорт. Нуждаем се от промяна", казва още Грегоар.

Той допълва, че туристически гидове трябва да се адаптират, като разработят вело- или пешеходни турове със слушалки.

Рекордна посещаемост на Париж и региона

Миналата година посещаемостта в Париж и региона достигна рекордните 50 млн. души за годината, което задминава отчетените през 2017 г. 48 млн. посетители на града и показва, че често агресивните протести на т.нар. "жълти жилетки" срещу правителството в Париж не са проблем за туристите, отбелязва "Ройтерс".

Франция е най-посещаваната страна в света. Миналата година нейни гости са били общо 89,4 млн. души. През 2017 г. техният брой е бил 86.9 млн.

Дневник