Руският президент Владимир Путин подписа закона за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, сочи сайтът за официална правна информация на страната.

Изтеглянето от договора вече бе одобрено от двете камари на руския парламент.

Вашингтон първи обяви оттеглянето си (но то ще бъде финализирано през август 2019 г.) след решение на президента Доналд Тръмп в края на миналата година. Тогава Тръмп цитира системно нарушаване на условията в него, като посочи разполагането на ракетната система 9M729 като скорошен пример.

След обясненията на Тръмп, че САЩ ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, ако Русия не изпълнява условията или ако заедно с Китай не предложи нов договор, Москва заплаши с огледална мярка. Така изтеглянето и на двете страни бе на практика потвърдено в началото на февруари тази година. По това време НАТО призоваваше Русия за диалог и изпълнение на договора.

Договорът се смяташе за един от най-важните за баланс на силите в света. Тръмп същевременно настоява, че в документа, подписан от Съединените щати и Съветския съюз (с правоприемник Русия) през 1987 г., трябва да бъдат въвлечени и други държави.

Дневник