Актьорът Рами Малек разкри, че е имал едно-единствено изискване, за да изиграе злодея в новия филм от поредицата за Джеймс Бонд - героят да не е терорист, който говори арабски, и да не оправдава действията си с религиозната си принадлежност, съобщи "Индипендънт".

Малек разказа, че образът на злодея е страхотен, но преди да влезе в проекта е провел разговор с режисьора на лентата Кари Фукунага. "Ние не можем да го (героя - бел. ред.) идентифицираме с какъвто и да е акт на тероризъм, който изразява идеология или религия. Това не е нещо, което одобрявам, така че ако това е причината изборът ти да се спре на мен, можеш да ме отпишеш", е настоял актьорът. По негови думи обаче визията на Фукунага не е била в тази посока и става дума за "много различен тип терорист".

Малек, който получи "Оскар" за участието си в "Бохемска рапсодия", отбеляза, че етническата му принадлежност и съзнанието за нуждата от позитивна репрезентация са го накарали да вземе това решение.

"Аз съм египтянин. Израснах, слушайки египетска музика. Обожавам Омар Шариф. Това са моите хора. Чувствам се дълбоко свързан с тази култура и с човешките същества, които живеят тук", каза той.

Колкото до лентата с работно заглавие "Бонд 25", Малек изтъкна, че сценарият е "изключително находчив" и е написан от хора, които са открили какво точно искат зрителите от подобни филми. Но той не отрече, че чувства значителна тежеста на плещите си, защото "Бонд е нещо, с което всички ние израснахме".

Филмът, чиито снимки започнаха през април, не спира да присъства в заглавията на медиите. Първо режисьорът Дани Бойл се оттегли от проекта. В началото на юни член от екипа пострада по време на снимките на контролирана експлозия. През май Даниел Крейг, който за пети пореден път влиза в ролята на Джеймс Бонд, получи лека травма на глезена. Наложи се той да си тръгне от снимачната площадка и да се подложи на лека операция. Преди броени дни пък Грейс Кели се отказа от епизодичната си роля в лентата поради оскъдните си реплики. 

Дневник