Когато Ник Кириос е на корта, шоуто е гарантирано. Звездата на австралийския тенис често изумява феновете с играта си, която варира в огромни граници - от гениални отигравания до незаинтересованост към случващото се в мача.

Днес Кириос отново ще бъде в центъра на събитията, когато се изправи срещу носителя на 18 титли от Големия шлем Рафаел Надал. Гвоздеят във втория кръг на "Уимбълдън" е последен в програмата на централния корт и няма да започне по-рано от 18.30 ч. българско време.

Двубоят е повторение на мача им от четвъртия кръг на кортовете в Лондон от 2014 г., когато дойде големият пробив на Кириос. На 19 години австралиецът отстрани Надал в четири сета и впоследствие игра четвъртфинал, като тогава загатна, че в тениса влиза талант, чието мислене и поведение е различно от останалите.

Пет години по-късно двамата отново ще се изправят един срещу друг в мач, който крие много неизвестни и подводни камъни за Надал. 33-годишният испанец, който гради успехите си с дисциплина и усилен труд, ще има трудната задача на укроти веселяка Кириос, чиято спонтанност може да изненада по всяко време.

Според легендата Матс Виландер австралиецът представлява сериозна заплаха за Надал, който може да се повлияе от неангажиращото и непредсказуемо поведение на съперника.

"Това е най-опасната ситуация, която може да имаш, ако си Рафаел Надал. Да срещнеш Кириос във втория кръг на хлъзгава трева на централния корт и при положение, че си загубил от него преди пет години. Надал знае за таланта му и Кириос също го осъзнава, особено на бързата тревна настилка. За Рафа нивото на безпокойство е на абсолютния максимум", каза Виландер в анализа си за "Евроспорт".

Той допълни: "Надал се старае да даде най-доброто във всяка точка, докато Кириос може да прекара 10 минути, в които да изглежда, че предпочита да се разхожда по булеварда. Това е бедствие за Надал, който играе сериозно и е дразнещо".

Двамата са се срещали шест пъти, като имат по три победи. Последният им мач се изигра в края на февруари, когато Кириос победи в три сета в турнира в Акапулко, който впоследствие австралиецът спечели.

"Той (Кириос) е гений. Той е гений тактически и физически. Никога няма да го видите да се изпоти. Той не играе тенис по този начин. Той играе, както го чувства, емоционално и физически. Когато се умори, просто ще изпрати няколко сервиса, които нямат връщане и не се интересува от двойните грешки. Заради това е трудно да се изгради тактика срещу Кириос, защото никой не знае какво би направил той", завърши Виландер.

Надал влиза в мача като шампион в "Ролан гарос", като това беше последният турнир, в който испанецът игра преди "Уимбълдън". Състезателят от Майорка e двукратен победител в "Уимбълдън" през 2008 и 2010 г., като преди година игра финал, загубен от Новак Джокович.

Дневник