Средният резултат на изпита по български език и литература на седмокласниците от област Шумен е 44,63 точки, а по математика 24,67 т., което се равнява на оценки по шестобалната скала съответно добър по БЕЛ и среден по математика.

Това показват данните от резултатите по двата предмета в Националното външно оценяване за тази година на Регионалното управление на образованието.

„Ако можем да направим сравнение с миналата година, въпреки че тази изпитите се проведоха по различен начин, то по БЕЛ имаме подобряване на резултата, който на миналите изпити е бил 42 т. По математика има понижение. Резултатът миналата година е бил 30,11 т.“, каза за ШУМ.БГ Николай Русев от РУО. Той уточни, че на този етап цифрите, които са изнесени са чиста аритметика, а детайлен анализ на представянето на седмокласниците ще се направи на по-късен етап.

На изпита по БЕЛ в Шуменско са се явили 1340 ученици, а по математика 1337. „В област Шумен на НВО след седми клас са се явили 97,2 от учениците, като средният процент за страната е 90“, каза още Николай Русев.

Двама ученици са постигнали близък до максималния брой точки от двата изпита - 200. Единият е със сбор от 198 т., другият със 189.

16% от учениците са записали резултат под 16 точки или имат слаба оценка на изпита по по БЕЛ. 35% са слабите оценки по математика.

Най-висок резултат и по двата изпита са записали седмокласниците в ППМГ „Нанчо Попович“. На изпитите са участвали 52 ученици от гимназията. По БЕЛ средния им брой точки е 80,50. По математика резултатът е по-слаб – среден брой точки – 65,08. 

По БЕЛ втори по среден брой токи са учениците от СУ „Сава Доброплодни“. При явили се 197 седмокласници те са записали 68,46 т. Трети резултат на този изпит са записали 19-те ученици от СУ „Г.С. Раковски“ Каолиново, които имат 57,13 т.

По математика второ сред училищата е СУ „Г.С. Раковски“ Каолиново с 41,96 т., трето е ОУ „П. Волов“ в село Живково. Явилите са на изпита там 5 ученика са изкарали средна оценка от 38,05.

Статистиката на МОН за изпитите след 7 клас показва, че най-ниски оценки по литература има в Ямбол, Сливен и Шумен, а по математика - във Видин, Шумен и Монтана. С най-високи резултати и по двата предмета са районите София, Смолян, Перник и Варна.

ШУМ.БГ