Все по-често сме заляти от думи, които нямат нищо общо с българския език. Заради това пък все по-рядко успяваме сами да откриваме чуваме техните аналози или заместители на родния. Малко по малко сами ограбваме богатството на българската реч, просто защото несъзнателно забравяме да използваме нашите собствените думи в голяма част от ежедневието си.

Инициативата "Как беше... на български" има над 10 хил. последователи на своята страница във "Фейсбук" и вече две години се опитва да провокира мисленето на хората в обратната посока с рубрики като "Помогнете ни да преведем", "Как беше... на български?" и "Любими цитати".

От вчера в това начинание вече им сътрудничи и новосъздаденият сайт "чуждица.бг", който дава възможност на потребителите по лесен и достъпен начин да потърсят значението на дадена чуждица и да намерят нейна адекватна българска алтернатива, която да използват.

Проектът обединява усилията на професионалисти от компанията Knowbox, работещи в сферата на PR и маркетинговите комуникации, които са и инициатори на "Как беше... на български" заедно с тези на студиото за дигитални и мобилни разработки dev_labs, създатели на сайта "чуждица.бг".

В сайта има няколко категории като например "Дума на деня". В нея всеки ден внимание се обръща на различна, случайно избрана дума.

В секцията "Добавяне на думи" потребителите сами могат да допринасят за развитието на платформата и обогатяването на базата от думи с нови чуждици. Раздел "Речник" пък показва десет от последно добавените чуждици.

Една от основните цели на това партньорство е двете платформи да достигнат до колкото се може повече млади хора, да ги провокира да участват в попълването и обогатяването на базата данни от думи и в дългосрочен план да измисля нови и интересни начини, с които да ги накара да ограничат използването на чуждици и заемки за сметка на повече думи на родния език.

Всички добавени думи и предложения за техни аналози ще бъдат модерирани от екипа на проекта, допълниха от там за "Дневник". В случаите, когато има определени съмнения за дадена употреба на думите, с експертно мнение ще се включват и специалисти от Института за български език към БАН, които да правят уточнения за значението и използването на думите.

От вчера, 3 юли, е активна и игра с награди за петима от участниците, озаглавена "Напиши чуждици на лятна тематика". Условията за нея са публикувани във "Фейсбук". 

Дневник