Във вторник Лионел Меси показа признаци на живот, когато Аржентина излезе срещу Бразилия в спор за място на финала в Копа Америка. Още веднъж обаче той не успя да вдъхнови съотборниците си и дългата суша в търсене на международен трофей продължава.

Бразилия стигна финала, докато Аржентина отново остана с празни ръце, като последната им титла от Копа Америка е от далечната 1993 г. За петкратния носител на "Златната топка" това беше просто поредния епизод от дългата линия от разочарования с екипа на Аржентина.

Меси беше от губещата страна в четири финала, три от които бяха между 2014 и 2016 г., а най-тежко беше поражението от Германия на световното преди пет години. Сегашният турнир Копа Америка отбеляза деветата надпревара, в който голямата звезда на Аржентина не успя да спечели шампионски медал.

Във вторник обаче не опираше до това, че Меси не опита. Той беше нетипично муден в първите четири срещи и се събуди в правилния момент за битката между големите съперници в Южна Америка.

Водещият реализатор на Аржентина разтресе гредата през втората част, но отборът му нямаше късмет пред гола, въпреки че превъзхождаше Бразилия в дълги моменти от мача.

Това обаче нямаше значение след последния съдийски сигнал. Меси остана вцепенен около централната линия с ръце на бедрата, сякаш, за да опише поредното разочарование. Впоследствие той се ръкува със съперниците и отдаде чест на привържениците на Аржентина.

Макар че подобри представянето си в хода на турнира, очакванията бяха още по-високи към Меси, който спечели 29 титли с "Барселона", а единственото му отличие с Аржентина остава златния медал от олимпийските игри през 2008 г.

Поражението вероятно ще окуражи критиците, които вярват, че въпреки невероятния си талант, на Меси му липсва способността да вдъхнови аржентинския състав по начина, по който го правеше Диего Марадона или Кристиано Роналдо с Португалия в последните години.

Меси, който напусна националния отбор след загубата във финала на Копа Америка през 2016 г. и се върна за световното две години по-късно, обяви, че остава отдаден на каузата Аржентина и гледа с надежда към бъдещето.

"Нещо ново се задава на хоризонта. Надявам се, че ни уважават и не ни критикуват. Те (феновете) трябва да позволят на отбора да се развие и израсне. Истината е, че се разбирам добре с тази група футболисти и ако трябва да помогна по някакъв начин, ще го направя", каза Меси.

Примамливото за него е това, че Аржентина ще бъде съдомакин заедно с Колумбия на Копа Америка догодина. Това най-вероятно ще задържи Меси в националния отбор, но докога? За световното през 2022 г. в Катар звездата на "Барселона" вече ще е на 35 г.

Дневник