Първият в света круизен кораб, задвижван частично от електроенергия, вече е на вода, съобщи "Ройтерс". Норвежкият "Руал Амундсен" може да приеме до 500 пасажери на борда и е конструиран да плава при суров климат в полярни води.


Кръстеният на големия норвежки полярен изследовател плавателен съд потегли от Тромсьо - норвежки град отвъд Полярния кръг към Аляска, за да стигне Антарктика през октомври.

Компанията - оператор Hurtigruten очаква да намали потреблението на традиционно гориво, а оттук - и въглеродните емисии с една пета. Батериите се зареждат докато корабът се движи на традиционно гориво, а със заредени батерии може да се движи в рамките на около час.

Круизната компания Hurtigruten, специализирана в плавания в Арктика и Антарктика, очаква инфраструктурата да се подобри, тъй като в момента зареждане може да се извършва само във втория по големина град - Берген. "Очакваме революция в технологията, батериите да станат по-леки и по-ефективни", коментира представител на компанията, която вече е поръчала втори плавателен съд с два пъти по-голям капацитет на батериите.

Дневник