Какво може да развълнува белгийците повече от нормално колоездачно състезание? Тур дьо Франс в Брюксел.

Такъв е случаят през 2019 г., когато най-голямата колоездачна надпревара "се завърна у дома", както се изразяват местните. По случай 50 години от първата победа на легендарния Еди Меркс в Тура, състезанието започва в Белгия, с което за пореден път се преклонява пред най-великия.

Провеждането на 106-ата Обиколка на Франция е белязано и от друг юбилей - 100 години от въвеждането на жълтата фланелка, станала символ не само на Тура, но и на колоезденето.

В четвъртък в Брюксел се проведе официалното представяне на отборите - събитието, което привлича почти толкова интерес, колкото и състезателните етапи. Съвременните гладиатори на най-тежкия спорт, дефилираха пред публиката на централния площад в града Гран Плас. Двучасовата церемония за пореден път доказа, че белгийците дишат с колоезденето.

Още от ранните сутрешни часове Брюксел започна да живее с Тура. Ежедневните задачи останаха на заден план, работата на Европейския парламент също, така че беше време за колоездене.

Малки и големи, местни и туристи, облечени в жълти фланелки или носейки поне един аксесоар на Тура върху себе си, за да се отбележи началото. В огромната тълпа на Гран Пале има и българска група - трима души, пропътували разстоянието от София до Брюксел специално, за да усетят тръпката от най-голямата колоездачна надпревара. Провеждането на първите два етапа в Брюксел и на третия съвсем наблизо дава идеална възможност за това.

Общо 22 отбора, всеки с по осем състезатели, излязоха на подиума, за да се запознае публиката със 176-те колоездачи, които в следващите седмици ще опитат да покорят 3340 километра. Всеки белгиец, бил той фламандец или валонец, получи големи овации от публиката. Огромен интерес привлече и трикратният световен шампион Петер Саган. Словакът, който се цели в седма зелена фланелка и изравняване на рекорда на Ерик Цабел, подгря публиката.

Последваха отборите на всички претенденти за генералното класиране, които бяха аплодирани бурно, особено от многобройната колумбийска публика, пътуваща навсякъде, за да подкрепя своите любимци.

Шампионът от 2018 г. Герант Томас и съотборниците му в "Инеос" излязоха последни на подиума. За разлика от някои места във Франция, където британският отбор не е добре приет, в Белгия отношението е съвсем различно - всеки иска да се докосне до отбора, който спечели шест Тура за седем години.

Кулминацията на официалното представяне обачe e с последния човек, излязъл на подиума - Еди Меркс. Великият колоездач беше приветстван в дома си, където израства. Петкратният победител е роден в малко градче, но израства в Брюксел.

"Невероятно е да съм тук, когато чуя хората да скандират името ми, стомахът ми се свива и ми е неудобно", каза на подиума Канибала, който има 286 победи. "Белгия има специално място в историята на колоезденето и е прекрасно, че Турът започва от тук".

Общо 75 хиляди души излязоха по улиците на Брюксел, което направи откриването на тазгодишния Тур един от най-посетените в последните години. Церемонията подгря публиката и колоездачите.

"Това е последният спокоен момент във всяко едно състезание. Всеки има възможност да се усмихва, да се види с колегите си, но от събота битката на шосето започва", каза пред "Дневник" победителят от 2011 г. и специален гост на Тура Кадел Еванс.

Дневник