Ходене на пъб преди мача, сервис отдолу, удар в тялото на съперника и вълнуваща пресконференция... Едва ли има нужда да се посочва, че става въпрос за Ник Кириос.

Австралиецът игра на високо ниво срещу Рафаел Надал на "Уимбълдън", но не успя да го спре. След двубоя Кириос обичайно привлече интереса на медиите, а част от въпросите бяха свързани с различния начин, по който той възприема себе си в пъзела на мъжкия професионален тенис.

Независимо дали е на корта или извън него 43-ият в световната ранглиста привлича погледите. Безспорният му талант контрастира ярко с абсолютната му незаинтересованост да постига големи неща в спорта.

А когато говори, е трудно да се разбере дали е искрен, дали се шегува тънко или е изключително ироничен.

В деня след мача с Надал заглавията във водещи медии в Англия са свързани с изказването на Кириос, че умишлено с един от форхендите си е улучил съперника. "Защо да се извиня? Спечелих точката. Опитвах да го уцеля. Колко титли е спечелил от Големия шлем? Колко пари има в сметката си? Мисля, че може да понесе топката да удари в гърдите", заяви австралиецът.

Успоредно с това той обаче заяви, че Надал го е превъзхождал и че испанецът е сред най-големите в тениса. В прав текст каза, че е наясно със собствените си възможности, но не се стреми към съвършенството в тениса. И по-важното - че харесва развитието си такова, каквито е.

На въпрос кое е нещото в Надал, на което се възхищава най-много, Кириос отвърна: "Мисля, че това е умението му. Той играе за всяка точка. Не се отказва от никое разиграване. Сякаш сме двете противоположности". И добави, че на него самия му коства много да играе на върха на възможностите си във всяко разиграване.

"Знам на какво съм способен. Но зависи. Аз съм отличен тенисист, но не съм най-големият професионалист - не тренирам редовно. Има много неща, които трябва да подобря, за да стигна нивото, което Рафа предлага, което Новак (Джокович) и Роджър (Федерер) показват от толкова време. Просто зависи колко силно го желая. Но не, в момента не мисля, че мога да споря за титла от Големия шлем".

Кириос изтъкна, че въпреки това е успял да играе на такова ниво, че да си съперничи с един от най-добрите в света и е имал възможности да спечели. "Много съм уверен, когато съм на корта. Може би има някои неща, които бих могъл да правя по-добре. Харесвам начина, по който правя нещата".

Дневник