Група ентусиасти приключва край Белослав подготовката за плаване, на която да проверят теорията, че древните египтяни са достигали с корабите си Черно море.

Намерението им е да изминат около 3000 км по предполагаемия път на египетски търговци, които са купували в района материали, каквито в Средиземноморието няма, разказва "Ройтерс".

Начело на екипа е германският изследовател Доминик Гьорлиц и плановете му са през август да потеглят от Варна, да "прескачат" от остров на остров в Егейско море и през Източно Средиземно море да достигнат до египетското пристанище Александрия.

В изграждането на тръстиковия кораб "Абора IV" помагат двама индианци - Фермин Лимачи и синът му Юри, от племето аймара в Боливия. Тази етническа група живее на езерото Титикака високо в Андите и е майстор в строителството на плавателни съдове от тръстика. Те са участвали в предишни експедиции под името "Абора" и са помагали на норвежкия писател и авантюрист Тур Хейердал в прекосяването през 1947 г. на Тихия океан със сала "Кон-Тики", изработен от балсово дърво.

Гьорлиц казва, че твърденията за египтяни в Черно море на древногръцкия историк Херодот идват от още по-древни източници. Според него има и потвърждения от откриване на египетски останки по бреговете на Черно море.

Дневник