Желанието да развива волейбола е в основата на решението на българската федерация (БФВ) да ограничи трансферите на състезатели до 21 години в чужбина. Това заяви членът на управителния съвет на организацията Огнян Герджиков пред "Дневник".

Преди два дни на свое заседание ръководството на БФВ реши, че "спира за срок от три години издаването на международни трансферни сертификати за всички състезатели до навършването им на 21 г., включително и на тези, които попадат под особено наблюдение от страна на БФВ".

До 1 август администрацията на федерацията трябва да представи списък на състезателите, които попадат под особено наблюдение от страна на БФВ, след което списъкът трябва да бъде утвърден.

В решението на управителния съвет на федерацията се посочва, че състезатели до 21 години "могат да бъдат трансферирани за игра в чужбина само по изключение след изрично решение на УС на БФВ за всеки конкретен случай".

"В основата на решението е желанието ни да развиваме волейбола и да държим нивото на клубния волейбол", каза Герджиков и посочи, че в миналото много талантливи състезатели са били погубвани с прибързани трансфери.

По думите му този ход не е прецедент, тъй като има и други федерации, които го правят. Освен това Герджиков смята, че решението ще издържи в съда при евентуални дела, заведени от играчи, които искат да се състезават в чужбина, а не получат разрешение.

Част от клубовете не успяват да задържат младите си състезатели по финансови причини. Герджиков каза: "Има области като образованието, здравеопазването и донякъде спорта, където пазарният принцип не трябва да е водещ".

Това не е първият случай, в който темата за трансферите на волейболисти в чужбина привлича вниманието. В миналото федерацията е била обвинявана в създаване на "заробващи договори".

Дневник