Температурата в град Анкъридж, най-големия в Аляска, днес прехвърли 32 градуса, което е исторически рекорд, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В 17 ч. местно време на международното летище в Анкъридж бяха отчетени 90 градуса по Фаренхайт (32.2 градуса по Целзий) за първи път, откакто се води такава статистика, съобщи в "Туитър" Националната метеорологична служба на САЩ. Предишният рекорд бе поставен на 14 юни 1969 г. и бе 85 градуса по Фаренхайт, което е 29.4 градуса по Целзий. Средната максимална температура за 4 юли в Анкъридж е 18.3 градуса.

На други места в Аляска също бяха счупени температурни рекорди - в Кенай и Кинг Салмън бяха измерени 89 градуса по Фаренхайт (31.67 градуса по Целзий), а в Палмър 88 градуса по Фаренхайт.

Тези необичайно високи температури са причинени от голяма зона на високо налягане, която е точно над Аляска, обяснява метеорологът Бил Лудвиг.

Аляска вече счупи рекорда за най-мека пролет, особено в арктическата зона, най-податлива на глобалното затопляне. Според учените в Аляска глобалното затопляне се проявява два пъти по-бързо от от средното за планетата. Така например от 1901 г. до 2016 г. средните температури в САЩ са се увеличили с 1 градус по Целзий, а тези в Аляска с 2.6 градуса по Целзий, съобщи през април Рик Томан, експерт в Центъра за оценка и климатична политика на Аляска.

Дневник