Ръководството на "ЦСКА-София" е изпратило писмо до БФС с искане да бъде преразгледан договора за телевизионните права за новия сезон в българския футбол, съобщи "Труд". От клуба виждат конфликт на интереси заради участието на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев и поставиха ултиматум, че ще сезират УЕФА.

В писмото "ЦСКА-София" изтъква, че Домусчиев управлява "Лудогорец" като участник в Първа лига и купата на страната и е още член на изпълнителния комитет на БФС, собственик на фирмата "Футбол про медиа", която купи телевизионните права от БФС, и собственик на "Нова броудкастинг", която купи правата за излъчване от "Футбол про медиа" с договор до 2021 г.

"Четворният конфликт на интереси води до създаване на монополна позиция на едно лице в сферата на българското футболно първенство. С цел защитаване на интересите си ЦСКА ще предприеме действия по сезиране на компетентни за тази за тази цел Европейски органи и УЕФА", пише в предоставеното от "Труд" писмо.

От "ЦСКА-София" имат намерение да сключат договор за излъчване с друга телевизия, избрана от тях. Клубът е готов от следващия сезон да поеме задължението да предоставя на договорна основа процент от постъпленията си на БФС и на другите футболни клубове, срещу които ЦСКА участва в мачовете от Първа лига, купата на страната и суперкупата.

В момента договорът за тв правата е в края на третата от общо петте си години. Според него за първите два сезона сумата беше 5.5 млн. лева, за настоящия е 6 милиона, а за последните две години ще е по 6.5 млн. лева. От тях 10% са за БФС, а останалото се разпределя между клубовете.

Дневник