Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин за справяне с климатичните промени. Това твърдят швейцарски учени, направили първото изчисление в каква степен може да се приложи подобно решение, без да се навреди на реколтата или да се навлезе в градски зони и цитирани от "Ройтерс" и "Дойче веле".

Дърветата, поглъщащи въглероден диоксид, могат да се справят с около две трети от всички емисии, навлезли в атмосферата заради човешка дейност. Това може да се случи, ако на 1.7 мрлд. хектара (17 млн. кв. км) земя без дървета се засадят общо 1.2 трлн. от тях.

Става въпрос за огромна площ - 11% от цялата земя, сходна по площ с размерите на САЩ и Китай, взети заедно, и малко по-малка от Русия. Изключени от анализа са земеделски и градски райони, но не и пасища, в които животните могат да имат полза, ако се засадят дървета.

Най-много място за такива дървета биха имали Русия, Канада, САЩ, Австралия, Бразилия и Китай, а ефектите биха се забелязали бързо, той като в началото на развитието си дърветата поглъщат повече въглероден диоксид, обясняват учените от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

Други изследователи са скептични. "Възстановяването на дърветата може да е сред най-ефективните стратегии, но е много далеч от най-доброто решение срещу промяната на климата, с което разполагаме, и е далеч от идеята за намаляване на емисиите от изкопаемите горива до нула," казва професор Майлс Алън от Оксфордския университет, цитиран от "Франс прес". По думите му повторното залесяване "може да помогне, но е време да спрем да предлагаме, че има решение, базирано на природата, срещу употребата на изкопаеми горива." "Няма такова. Съжалявам."

Според Том Краутър, участвал в проучването, обаче масовото засаждане на дървета е типът решение, което "не изисква президентът (на САЩ Доналд) Тръмп да започне незабавно да вярва в климатичните промени", а е възможно сега, евтино е и "всеки може да участва". Същевременно усилието не би било пълноценно, ако не е съпътствано от намаляване на самото отделяне на вредни емисии.

Дневник