Изложбата "Балканска гордост # Balkan Pride", част от проекта, предизвикал остри реакции от страна на местните формации на ВМРО и БСП в Пловдив през март, бе открита вчера в помещението СКЛАД в града в присъствието на гости, дипломати и представители на местната ЛГБТ общност и активисти, обявиха организаторите от Фондация GLAS

Експозицията, която включва над 30 фотографии от прайд шествията на Балканите, артефакти и видеа с лични истроии, ще продължи до 16 юли. Тя ще бъде закрита с дискусия и концерт.

След това от 22 юли снимките ще бъдат изложени и в София, до лятното кино на НДК, като проектът в столицата е включен в календара на културните събития на Столична община и е съфинансиран от Програма "Култура".

Кадрите в изложбата улавят част от историята на движението за равни права на ЛГБТ хората в Югоизточна Европа, като не са пропуснати и придружаващите ги антипрайд демонстрации и контра протести.

"В годината, в която отбелязваме 50 години от бунтовете в Стоунуол Ин в Ню Йорк, довели до раждането на първия Прайд, дискриминацията към днешния проект в Пловдив само доказва колко важно е като общност да продължаваме да се борим за равни права за всички български граждани и да водим диалог за нашата принадлежност към обществото", каза Симеон Василев от фондация GLAS,.

През март местните структури на ВМРО и БСП се опитаха да променят програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и поискаха оставката на артистичния директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. Създалото се напрежение бе отразено и от изданието "Гардиън".                       На откриването на изложбата Куюмджиева прочете част от Хартата на човешките права, с което припомни една от целите на инициативата, а именно да сближава различните общности. Тя сподели, че тази година в Матера, италианският град, който успоредно с Пловдив носи титлата "Европейска столица на културата 2019", ще се проведе първия прайд с подкрепата на италианската фондация, организираща събитията там.

Закриването на проекта в Пловдив на 16 юли ще бъде отбелязано с публична дискусия от 18.30 ч. в СКЛАД. Тя ще бъде посветена на традиционните балкански ценности и идентичност. В нея ще участват проф. Ивайло Дичев, Филип Вулович от Белград Прайд, Димитър Богданов и Симеон Василев от фондация GLAS и организационния комитет на София Прайд.

След нея акустичен концерт ще изнесе Мила Роберт от 21 ч. в ThEATre на ул. "Княз Александър I-ви" 38. Това ще е първа изява в Пловдив за младата изпелнителка, която нашумя с кавъра си на "Квартална кръчма" и песента, посветена на ремонтните дейности в столицата. И двете събития са с вход свободен. 

Дневник