Древният град Вавилон, който се намира на днешната територия на Ирак, и Исландският национален парк, пълен с ледници, ледени пещери и вулкани, са сред новите обекти, добавени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Над 1000 обекта от целия свят - някои културни, някои природни, а други и от двата вида - ще бъдат защитени, бидейки част от списъка. Забележителностите или районите са избрани заради значението си за човечеството.

В петък Комитетът по световното културно наследство обяви първата част от новите попълнения за тази година. Днес и утре предстои да бъдат обявени още.

Един от най-извесните обекти, които ще бъдат добавени, е древният град Вавилон, намиращ се на територията на днешен Ирак. За първи път той се споменава през XXIII в. пр. Хр. и е известен като дома на едно от Седемте чудеса на Древния свят - Висящите градини.

Докато Вавилон обаче има впечатляваща история за дворци и храмове, не е останало особено много, което да се види от най-старите му години, а онова, което е оцеляло пък е значително повредено.

Садам Хюсеин инициира строежа на дворец реплика на мястото, а военните сили на САЩ в района по време на войната в Ирак са унищожили древния паваж с техниката си и са пълнили чували с пясък заедно с материал, който е включвал и археологически фрагменти.

Сред другите нови обекти в списъка са и хирканските гори в Иран, древен металургичен обект в Буркина Фасо, Френските южни и антарктически територии и районът на Охрид в Албания, избран заради своето природно и културно наследство. Град Парати и островът Илха Гранде в Бразилия, които са известни дестинации сред туристите, посещаващи Рио де Жанейро, също са включени заради своето природно и културно значение.

Селекцията обхваща страни в целия свят. От Исландия е включен Националният парк Вахтнайокутъл. Основан през 2008 г., той обхваща 14% от територията на страната. Простира се в югоизточната част на острова и обхваща ледника Вахтнайокутъл. Със своите вулкани, земетресения, топящи се ледници, избухващи кратери и геотермична активност, обектът е, ако не друго, доста драматичен. В документа за неговото номиниране за списъка мястото е описано като "зона на тревожен природен конфликт, но и на очарователна хармония".

Китай също попада в списъка с резерватите за мигриращи птици по крайбрежието на Жълто море и залива Бохай. Рай за прелетните птици и дом на безброй видове риби и ракообразни, крайбрежната линия представлява богата екосистема и се смята за най-голямата приливна кална система в света.

Хабитатът е зависим от утаечните слоеве. Според доклад, Жълтата река, която се влива в Жълто море, носи средно около 24,7 кг наноси на кубичен метър вода в устието си. Районът и видовете, на които е дом, от известно време бяха заплашени от рекултивация на земята.

Дневник