Дървена скулптура в човешки размери, изобразяваща първата дама на САЩ Мелания Тръмп, бе представена днес близо до нейния роден град Севница в югоичточната част на Словения. Тя е поръчана от базирания в Берлин американски творец Брад Дауни и създадена с помощта на резачка от местния фолклорен артист Алес Зупевч. Статуята съпровожда изложбата на Дауни в столицата Любляна, с която той изследва корените на Мелания в малката алпийска страна.

Ръбестата груба статуя е изрязана в основата на ствола на жива липа, чиято основа образува висока колона насред полето близо до река Сава в село Розно, намиращо се на осем километра от Севница.

Замисълът не е скулптурата да прилича на Мелания Тръмп, а галерията в Любляна изглежда няма и ясна представа доколкото сериозно може да бъде възприемана тя. В листовка към нея се казва, че вероятно просто се опитваме да открием смисъл в нещо, което може би е просто шега и завършва с реторичния въпрос: "Кой знае?"

Дауни коментира, че по този начин се опитва да създаде "диалог с политическата ситуация в моята страна" и да наблегне на статута на Мелания Тръмп като имигрантка, омъжена за президент, който обещава да намали имиграцията в страната.

Дневник