Женският отбор по футбол на САЩ е на върха на вълната, след като се класира за трети пореден финал на световно първенство. Шампионките излизат срещу Холандия тази вечер в 18.00 часа в опит да вдигнат купата за четвърти път.

Американките продължават да използват силното си представяне и големия интерес към тях, за да се борят за целите си и извън терена.

Една от звездите на състава - Меган Рапиноу, се изказа критично за решението финалите в Копа Америка и в "Голд къп" да са в същия ден, в който е и финалът на световното за жени. Според нея това е "невероятно".

"Това е ужасен график за всички. Като хора, които работят във футбола, играят футбол, е ужасна идея да се сложи всичко в един ден. От всяка гледна точка", каза Рапиноу.

Според нея финалът на световното за жени заслужава да бъде централно събитие и да бъде единствено за деня. Тя не смята, че ФИФА подхожда с еднакво уважение към жените и мъжете.

Темата за равнопоставеността между двата пола във футбола отдавна вълнува американките, които се борят за повишаване на статута си. Преди два дни президентът на ФИФА Джани Инфантино предложи да се удвои наградният фонд на световното за жени и да стане 60 млн. долара. Наградният фонд на световното за мъже в Русия преди година беше 400 млн. долара, а за Катар 2022 ще бъде 440 милиона.

"Определено не е честно. Трябва да го удвоим сега и след това да удвоим или умножим по четири новата сума за следващият път", каза Рапиноу, но заяви, че разбира, че по много причини мъжкият футбол е много по-напред във финансов план.

Американката добави: "Ако наистина се интересувате, ще оставяте ли разликата (в парите) да расте и ще насрочвате ли три финала в един ден? Не, няма".

Дневник