САЩ стана вторият отбор, който успя да защити световната си титла при жените. Американките изиграха перфектен финал и надиграха с 2:0 европейския шампион Холандия.

Головете за успеха на САЩ отбелязаха капитанката Меган Рапиноу от дузпа, отсъдена след видеопреглед, и Роус Лавал съответно в 61 и 68-ата минута.

Финалът беше трети пореден за САЩ на световни първенства. Американките спечелиха рекордна четвърта титла, като бяха единствения отбор извън Европа, който стигна до четвъртфиналите в турнира.

Финалът се превърна в рецитал на опитния отбор на САЩ. Американките, чиято средна възраст е 29 години, действаха уверено и диктуваха темпото на игра през голяма част от двубоя.

Тимът на САЩ влезе силно в мача, като създаде добри възможности за гол в началото. През първата част вратарката на Холандия Сари ван Веенендаал се намеси четири пъти, за да отрази опасни удари на американките.

В началото на второто полувреме Саманта Мевис вдигна високо крака си и събори Алекс Морган в наказателното поле. Съдията се допита до технологията за видеоповторения и отсъди дузпа, реализирана от Рапиноу.

34-годишната американка вкара 50-ия си гол за националния отбор. Водещият голмайстор на САЩ стана голмайстор с шест попадения и беше избрана за най-добър играч на турнира.

Американките продължиха вихрено и Лавал удвои преднината на отбора си. Тя проби през центъра, финтира защитник и вкара с диагонален удар с левия крак от границата на наказателното поле.

Холандките се изнесоха в предни позиции в търсене на обрат, но това не им донесе успех. Отворените пространства в отбрана дадоха още възможности за САЩ, които можеха да запишат разгром, но не се възползваха.

Дневник