Областният съвет на Българския червен кръст в Шумен ще бъде домакин на Международно учение по водно спасяване в открити водни площи. То ще се проведе на яз. „Тича“, съобщи за ШУМ.БГ председателят на местната червенокръстка организация д-р Николай Чобанов.

Проявата е част от набелязаните дейности, договорени от ръководствата на Общинската организация на Битоля на Македонския Червен кръст и Областния Съвет на БЧК в Шумен по време на визитата на македонските червенокръстци в града, състояла се от 24 до 30 юни.

„Идеята е идния май или юни Шумен да е домакин на това международно учение, в което освен България и Македония ще се включат и други балкански страни. Това е една мащабна проява за нас в организационно отношение и започваме работа отсега. Учението ще се проведе под егидата на председателя на БЧК акад. Христо Григоров“, уточни още д-р Чобанов.

Решението е в отговор  на подписано споразумение за сътрудничество между Шумен и Битоля. „За македонските ни колеги това бе първа визита, по време на която проведохме редици срещи и разговори, обменихме опит и добри практики, запознахме се с постигнатите резултати на двете страни и набелязахме насоки и задачи за съвместна работа“, допълни председателят на Областния съвет.

Като една от основните задачи д-р Чобанов отбеляза, че доброволците от МБЧК-Шумен започват работа по разработване на алгоритъм за поведение при оказване на първа долекарска помощ. „Младежите ще представят за всеки един случай за оказване на долекарска помощ пълна информация и ще представят алгоритъма на македонските си колеги. Те от своя страна ще го направят достъпно за всички доброволци на младежките червенокръстки организации в Македония“, разказа д-р Чобанов.

ШУМ.БГ