Жулиан Алафилип от "Декьонинк Куикстеп" донесе първата френска победа в тазгодишния Тур дьо Франс. Колоездачът на белгийския отбор триумфира в третия етап между Бенш и Еперне (215 км). Алафилип измина тежкото трасе, изпълнено с много кратки и стръмни изкачвания, със средна скорост 46 км/ч за 4:40.29 часа.

Победата е трета за него в Обиколката на Франция, след като през миналата година взе два етапни успеха. През 2018 г. Алафилип спечели и фланелката за най-добър катерач в Тура.

Освен успеха в Еперне колоездачът на "Декьонинк Куикстеп" облича и жълтата фланелка на лидер в надпреварата. Той завърши с 26 секунди през основната група, като взе 10 секунди бонификация.

"Това е сбъдната мечта, да облека жълтата фланелка. Чувствах се много добре, не знаех дали не трябва да остана в групата или да атакувам, но реших последното, което се оказа и успешно. Имах различни опции, но в края разчитах на моите усещания", каза след етапа Алафилип.

Той е първият французин от пет години насам, който облича жълтата фланелка. За последно тя беше носена от Тони Галопен през 2014 г. Алафилип прекъсна и серията от две поредни победи на "Йъмбо Висма", които триумфираха в първия ден с Майк Тьонисен и във втория при отборното бягане по часовник. Носителят на жълтата фланелка до този момент Тьонисен завърши на близо пет минути зад Алафилип.

Алафилип направи победната си атака 16 км преди финала, когато атакува на височината от трета категория Кол де Мутини. Той изненада останалите фаворити и отвори аванс от 45 секунди. Въпреки активното преследване отзад Алафилип не беше застигнат и завърши пред групата.

Тя се разкъса във финалните метри, като единствено Тибо Пино (FDJ) и Еган Бернал ("Инеос") спечелиха време. Пет секунди след тях финишираха Герант Томас и останалите претенденти за жълтата фланелка.

След три етапа лидер в състезанието е Алафилип с аванс от 20 секунди пред Ваут ван Аерт ("Йъмбо Висма") и 25 пред Стивън Краусвайк. Водач в класацията за зеленото трико е Петер Саган със 76 точки, а Майкъл Матюс има 59.

Промяна имаше и при катерачите, където със седем точки, спечелени в етапа начело излезе Тим Веленс. Втори е Ксандро Мюрис с три.

Във вторник предстои четвъртият етап 213.5 км между Реймс и Нанси. В него има две височини от четвърта категория, като последната е на 15 километра от финала. Етапът подхожда на добрите спринтьори.

Дневник