Президентът на Европейската футболна федерация (УЕФА) Александър Чеферин обяви, че организацията е в напреднали преговори с Южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) за мач между шампионите на двата континента. Словенецът разкри, че идеята е определянето на шампион на шампионите, като срещата ще бъде между шампионите на европейското първенство и Копа Америка.

Конценцията беше предложена още през 2007 г. от Алехандро Домингес, който е президент на КОНМЕБОЛ. Евентуално първо провеждане на такъв мач е възможно още през 2020 г., след европейското първенство.

Пред британското издание "Таймс" Чеферин добави, че идеята може да бъде реализирана. Според него УЕФА не се нуждае от разрешение от световната федерация ФИФА.

 "Не се нуждаем от разрешение от ФИФА. Защо трябва да ги питаме за провеждане на мач, след като става въпрос за разбирателство между две конфедерации. Ние не сме членове на ФИФА, независими сме и сме партньори", каза Чеферин.

Определяне на междуконтинентален шампион има само в клубния футбол. Това става след изиграването на мачовете от световното клубно първенство в края на годината. В него участват шампионите на Африка, Азия, Северна и Централна Америка, Океания и Южна Америка, както и победителят в Шампионската лига. Този турнир обаче е под егидата на ФИФА.

Идеята на УЕФА и КОНМЕБОЛ е за демонстративен мач.

В интервюто пред "Таймс" Чеферин говори още и за Шампионската лига, която търпи промени в последните години. Словенецът предлага автоматично класиране на полуфиналистите в турнира, за да се избегне ситуация на отбор, който е играл финал, но се налага да мине квалификации, ако завърши по-назад в местния шампионат.

Дневник