Експозицията, която показва кметовете на Шумен от 1831 г. до 2019 г. бе представена днес от авторите й. На втория етаж в общината в платна са подредени портрети и имена на 53 градоначалници на Шумен, събития, свързани с града и съграденото по време на управлението им.

Екипът, който реализира експозицията се състои от гл. асистент Бета Хараланова, която е изнамерила снимковия материал за градоначалниците и е автор на текстовете за съответния период, художникът Деян Ефтимов, чието дело е композицията и графичното решение и Светлозар Чолов, който е изработил отделните пана.

При откриването на експозицията стана ясно, че 12 от кметовете на града са представени само с имената си. Причината е, че не са намерени техни снимки.

Липсват портретите на Никола Попов, който е кмет на Шумен от юли 1881 г. до октомври 1881 г.; на Иван Байнов – октомври 1881 г. – май 1883 г.; Стамат Симеонов – май 1883 г.  – февруари 1885 г.; Начко Дюкмеджиев – февруари 1885 г.  – май 1888 г., Стефан Иванов - май 1888 г. – април 1890 г.; Станю Кръстев, Добри Минев, Христо Кълдъръмов, Марин Денев, които са били кметове на Шумен от 1890 г. до 1919 г.; Христо Косев, управлявал от август 1919 г. до октомври 1931 г., който е и най-дълго кметувалия, само с 1,5 години прекъсване; Петър Сапов – януари 1922 г. – март 1923 г.; Петко Янев – март 1923 г. - май 1923 г.

„Това са кметове, управлявали града в по-ранни години. Ако има хора, които могат да предоставят техни портрети или фотоси, на които са снимани, ще ги прибавим към останалите“, каза днес Бета Храланова.

Тя добави, че днес представят реализирана една дългогодишна идея - да съберат кметовете на Шумен в една постоянна експозиция, от която шуменци и гостите на града и общината да научат за управленците на града и какво са направили те за Шумен. 

„Първите управници на Шумен са работили и са решавали проблемите на града без пари. Други са направили първия градоустройствен план, трети допринасят за оформянето на двете платна по централната градска част, следващите допринасят за оформянето на Градската градина, паркът Кьошкове. Има кметове, които са се занимавали с беднотията, с хигиената на града, такива, които са обръщали внимание на учебното дело, на строителството на нови училища и детски градини. В различните периоди се строят обществени сгради, културни институти, а в последните години сме свидетелина строежа на   Индустриалния парк, пречиствателната станция за отпадни води, разширението на културните институти. Всеки един период от развитието на нашия град е важен и трябва да сме благодарни на всички тези хора, които са управлявали града“, каза Бета Хараланова.

Деян Евтимов обясни, че задачата му заедно с Чолов е била да материализират идеята на Бета Хараланова и на Общината. „Беше трудно да се преборим с фотографския материал, който в повечето случаи беше стар и некачествен, но мисля, че успяхме да се справим“, каза Деян Евтимов.

Той допълни, че свързващо звено в цялата композиция е светещото табло, в което е използвана панорамна снимка на Шумен на фотографа Ивайло Сакелариев.

ШУМ.БГ