За 12-ата поредна година в традиционния "Шел еко-маратон" (Shell Eco-marathon) се включиха български отбори, които показаха, че в страната учат много млади и талантливи деца. Благодарение на любовта си към инженерните науки и автомобилите ученици и студенти от Чепеларе, Бургас и Русе мериха сили със свои връстници на състезанието за енергийна ефективност в транспорта, което се проведе в Лондон.

Над 150 отбора от 28 държави взеха участие в тазгодишното издание на Shell Eco-marathon. Екипите на отборите наброяваха общо над 1500 души, като младежите бяха водени от преподавателите си, с които са работили месеци наред по изграждането на два типа автомобили - прототипи и такива от градски тип.

Надпреварата не е за бързина, въпреки че се проведе на първата в света писта, построена за автомобилни състезания. Целта е да се изминат колкото се може повече километри с възможно най-малко единица енергия.

 Сериозен ръст в представянето спрямо миналата година записа Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" в Чепеларе. Със своя прототип, задвижван с електрическа батерия, учениците успяха да изминат 598 км с 1 кВтч. Така те удвоиха изминатото разстояние в сравнение с 2018 г., което им донесе и седмото място в класирането. Върховото постижение в същата категория е на испански отбор, чиито прототип измина 889 км.

Леко отстъпление спрямо миналата година записа отборът на Русенския университет "Автомобилист". Тази година екипът завърши на 15-о място, като измина 424 км с 1 кВтч. Миналата година младите инженери успяха да изминат с колата си разстояние от 472 км.

Дневник