Музикален фестивал в щатския град Детройт, който досега е имал практиката да таксува двойно белите си посетители, сменя политиката след сериозната критика, която привлече и вниманието на цялата страна, разказва Би Би Си.

Билетите за фестивала Afrofuture бхяа на цени от по 40 долара за бели посетители и 20 долара - за цветнокожи - термин, използван в САЩ за различните расови малцинства.

Тази разлика накара един от гостите на фестивала да се откаже от участието си, а сайтът за продажба на билети Eventbrite заплаши, че ще премахне събитието от платформата си.

Политиката бе променена още в неделя. В свое изявление в "Туитър" организаторите обявиха, че променят цените на билетите на 20 долара за всички посетители "заради сигурността на нашата общност". Те все пак призовават белите да направят допълнително дарение.

Предишната ценова политика на фестивала накара рапърката Джилиъм Греъм, чието сценично име е Тайни Джаг, да обяви в "Туитър", че се отказва от участието си.

След това в неделя сайтът за продажба на билети Eventbrite също обяви, че не може да толерира събития, които имат двойнствен подход въз основа на раса и религия.

Въпреки че промениха цените, организаторите на фестивала не се извиниха за първоначалния си план. По техни думи е имало достаъчно хора, които са споделили, че не възразяват да плащат допълнително.

В "Туитър" основателят Ейдриън Айърс написа, че структурата на продажба на билети е създадена с цел да подпомага най-маргинализираните.

"Често, когато в Детройт се случват готини събития, най-евтините билети се изкупуват и след това се продават от хора, извън общността, защото те първи могат да си ги позволят, което оставя единствено опциите за по-високи цени."

Според организаторите досега продадени са 70 от общо 200 достъпни билети за събитието.

Дневник