Британският милиардер Ричард Брансън планира да направи "Върджин галактик" (Virgin Galactic) първата листвана компания в сектора на космическия туризъм, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Върджин галактик и нейното производствено подразделение "Спейсшип къмпани" (The Spaceship Company) предприеха стъпки за излизане на борсата на за първи път на компания за полет на хора в космоса, посочва Брансън в съобщение, цитирано от ДПА.

Преди да започне търгуването на борсата, Върджин галактик трябва да приключи сливане със "Сошъл кепитъл хедософиа" (Social Capital Hedosophia), специализирана компания за целеви сливания и поглъщания, начело на която е бившият мениджър на "Фейсбук" (Facebook) Чамат Палихапития. "Сошъл кепитъл хедософиа" ще притежава 49 процента от компанията, която се оценява на около 1.5 млрд. долара.

Палихапития каза днес пред Си Ен Би Си, че "Върджин галактик" планира да стане печеливша на годишна основа до 2021 година, като компанията е на път да полети с първия си клиент до една година.

Цената ще намалее

"Върджин галактик" се сблъска с жестока конкуренция на компании като "Блу ориджин" (Blue Origin) на основателя на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос и "Спейс екс" (SpaceX) на основателя на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск.

"Върджин галактик" съобщи, че има резервации от над 600 души, сред които и много популярни личности, от 60 страни, като е получила депозити на стойност 80 млн. долара и потенциални приходи от 120 млн. долара, отбелязва "Асошиейтед прес". Някои от притежателите на билети на "Върджин галактик" чакат вече над 14 години за пътешествието си.

Полет от 90 минути, който позволява на пътниците да усетят за няколко минути безтегловност, струва около 250 хил. долара, отбелязва "Ройтерс". Очаква се цената рязко да се понижи през следващото десетилетие, като пътуването в космоса ще става по-достъпно за обикновените хора, каза пред Си Ен Би Си Брансън.

Дневник