В националния отбор трябва да играят най-подготвените волейболисти, а не тези с най-разпознаваеми имена. Това заяви селекционерът Силвано Пранди в началото на подготовката за най-важния турнир за сезона - квалификацията за олимпийските игри.

Първата група от състезатели започна тренировките си, а тези, които получиха по-дълга почивка, ще се присъединят след четири дни. Извън групата за квалификацията останаха Георги и Валентин Братоеви, Николай Учиков и Николай Николов.

"Направих това, което би направил всеки треньор, а именно извикването на състезатели, които ще помогнат за преследването на определена цел. Отборът не зависи от най-известните играчи. Съвсем нормално е, когато са повикани нови хора, те да бъдат за сметка на други. Не смятам, че някои от играчите трябва да са обидени. Отборът е семейство, в което всеки може да попадне. Състезателите, които в момента са тук, са готови да дадат всичко от себе си както в спортно-технически план, така и във волеви. Искам да има хомогенна група, която да е отдадена на общата кауза", каза Пранди пред БНТ.

Квалификацията е от 9 до 11 август във Варна. Съперници на България са Бразилия, Пуерто Рико и Египет, а според селекционера "селесао" е фаворит.

"Трябва да съчетаем силните страни в играта, да подчертаем силните страни, които имаме, и да прикрием слабостите ни. Вярвам, че ентусиазмът ни ще ни позволи да сме в най-добра форма", добави той.

Дневник