Мерки за предотвратяване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете бяха набелязани днес от Областната епизоотична комисия в Шумен. Заседанието се проведе в залата на Областна администрация.  

Целта е да се опазят близо 100 000 прасета, които са на територията на областта. В Шуменско има регистрирани 7 промишлени свинеферми с около 65 000 прасета, 16 стада с по около 1 000 прасета от порода „Източнобалканска свиня“, концентрирани в община Смядово, както и фамилни ферми, стана ясно на заседанието.

„Тези данни в момента се актуализират и при следващата епизоотична комисия ще имаме точните бройки прасета в областта“, каза д-р Наташа Баева, началник-отдел „Здравеопазване към Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/-Шумен.

Към момента заболели свине в областта няма, показват резултатите от изпратените проби до Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

„Всички те са отрицателни. Изпратили сме проби за изследване от умрели прасета, намерени в гората и такива в промишлените свинеферми, както и проби от отстрел при индивидуален лов на диви прасета и от кланици, където пробите се вземат задължително при постъпването на прасетата и ни е потвърдено, че при тях няма заболяване“, каза д-р Баева.

Заболяването се разпространява бързо и изключително лесно. Човешкият фактор е основна причина за разпространението му. Всеки човек, който мине през територията, където има заразено прасе става приносител. Д-р Баева изказа лично мнение във връзка констатираните в началото на юли 2 случая в Плевенско и от вчера още нови 6 случая, като предположи, че хората разбрали за болестта са започнали да транспортират животните си в близки населени места и това е довело до бързото разпространение на чумата по животните. Тя прогнозира, че тези зони с болестта ще се разпространят още.

На днешното заседание бяха взети решения за над 15 мерки за предотвратяване на заболяването в Шуменско. Във всяко село ще се проведе разяснителна кампания и ще се стигне до всеки един стопанин, който трябва да е наясно какво да прави. За изпълнение на набелязаните мерки се включват кметове, ветеринарни лекари, ловци, лесничейства, екоинспекцията, полиция, пожарна, фуражни сектори, областно пътно управление.

На следващата Областна епизоотична комисия, насрочена за 18 юли ще се докладва за изпълнението на взетите решения, а днес в залата на ПП „Шуменско плато“  експерти от Североизточното държавно предприятие и ОБДХ се събират, за да стартират срещи-обучения с членовете на ловните сдружения и дружините.

ШУМ.БГ