Над 60 председатели на ловни сдружения и дружини се събраха снощи в залата на ПП „Шуменско плато“, за да обсъдят заедно с представители на РДГ-Шумен, СИДП и ОБДХ мерки за справяне с африканската чума по свинете набелязани в Заповед на министъра на МЗХГ Десислава Танева, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

Според ловните експерти индивидуалният лов, проведен във възможно най-кратки срокове е една от мерките за намаляване популацията и единствен начин да бъдат сведени загубите до минимум, за да не се достигне до драстични мерки и унищожаване на промишлено отглеждани свине, ако попаднат в периметъра на открито болно животно.

Ловците от своя страна поискаха по-бързо да им бъдат издавани бележки за индивидуален лов. Те приветстваха и идеята на ръководството на СИДП за безвъзмездно предоставяне на строителна дървесина за изграждане на нови чакала на територията на всички дружини.

Д-р Наташа Баева, началник-отдел "Здравеопазване"  към ОБДХ обясни на ловците, че нов модул „Лов“, който ще могат да инсталират на телефоните си ще заработи скоро. Чрез него ще се определя мястото на всяко отстреляно прасе и пробите ще се въвеждат, преди да бъдат занесени в лабораторията на улица „Съединение“ 53 в Шумен.

Според председателите на ловни сдружения и дружинки това ще затрудни по-възрастните ловци и тези, които нямат модерни апарати, както и липсата на интернет в ловищата, което ще направи невъзможно отбелязването на точните координати. Въпреки това новото приложение ще бъде изпробвано, заради предимствата пред досегашното попълване на редица документи.

На срещата стана ясно, че присъстващите могат да дават своите предложения за справяне с чумата, които да се изпратят чрез стопанствата в СИДП, където ще се обобщят и приложат на територията на предприятието.

ШУМ.БГ