Влизащите с кола от Словения в Италия малко след Триест зърват указателната табела за надясно с познатия надпис "Просеко". Селото, чието име съвпада с името на най-популярното италианско бяло пенливо вино, днес е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, ведно с околните хълмове.

Миналата седмица комитетът на световната организация прогласи италианските области Конелиано и Валдобиадене, където се отглеждат лозята за просеко, за осмия обект на световното наследство на ЮНЕСКО в региона Венето и 55-ия в Италия. Регионът Просеко е десетият в света обект на ЮНЕСКО в категорията "културен пейзаж" като признание за уникалното взаимодействие между човека и околната среда тук, писа британският "Телеграф".

"Форбс" отбелязва, че просеко е най-популярното италианско вино в чужбина, като износът му се е увеличил с рекордните 21% през 2019 г., а продажбите вече надвишават тези на шампанските вина.

Смята се, че виното има специален вкус благодарение на сложните геологически характеристики на хълмистия район, изпъстрен с малки тесни тераси, върху които са засадени лози.

Дневник