Писателят Джордж Р. Р. Мартин издаде няколко детайла около предстоящата предистория на "Игра на тронове", разкривайки, че докато предстоящият сериал на HBO може да има доста по-малко дракони, то в него ще има повече вълчища, мамути и бели бродници.

Действието в новия сериал, който в момента се снима в Северна Ирландия, се развива хиляди години преди събития от поредицата "Игра на тронове" и по описанието на HBO проследява как светът се изплъзва от златния си период на герои към своите най-мрачни времена.

Британската актриса Наоми Уатс участва в ролята на "харизматична светска личност, която крие мрачна тайна". В актьорския състав е и нейната британска колежка Миранда Ричардсън. Създатели на поредицата са Джейн Голдман и самият Мартин.

Миналата година писателят обяви, че сериалът ще покаже Вестерос като много различно място - без Кралски чертог, без Железния трон и без фамилията Таргариен.

"Валирия" едва започва да се развива с драконите си и великата империя, която създава, разказа той пред "Ентъртеймънт уикли".

Преди ден той разкри още, че семейство Старк определено ще е част от предисторията, и допълни, че белите бродници, или "Другите", както са наричани в книгата, също ще са налице. Ще има още и вълчища и мамути.

Сериалът ще предхожда и съществуването на семейство Ланистър, а техният дом ще бъде обитаван от друга фамилия. "Ланистър все още ги няма, но Кастърли Рок определено е там - той е като Скалата на Гибралтар", казва писателят. "Всъщност ще се обитава от семейство Кастърли, на което мястото ще е все още кръстено и по времето на "Игра на тронове"".

Писателят разкри също така, че Вестерос отпреди 5000 години е разделен на над 100 различни феодални владения. "Говорим за Седемте кралства на Вестерос; имало е Седем кралства по времето на бунта на Егон. Но ако се върнете още по-назад, ще откриете, че е имало девет кралства, както и 12 кралства преди това и в крайна сметка стигате до времето, когато е имало 100 кралства - дребни кралства - и точно за този период говорим."

В момента Мартин пише "Ветровете на зимата" - дългоочакваната шеста част от серията му "Песен за огън и лед". През май той обеща, че ще е приключил с писането й през лятото на 2020 г., когато ще пътува до Нова Зеландия за коференция на тема научна фантастика.

"Ако не държите "Ветровете на зимата" в ръцете си, когато пристигна в Нова Зеландия за Worldcon, ви давам официалното си писмено позволение да ме арестувате и затворите до края на дните ми в малка килия на Белия остров с изглед към езерото със сярна киселина. Докато острите изпарения не прецакат стария ми DOS word процесор, ще се оправя", написа той на собствения си уебсайт.

Дневник