Може ли пиратството и нелегалното излъчване на футболни мачове да се отрази негативно на клубовете от Висшата лига? Отговорът е да, след като проучване показа негативите върху отборите от най-гледаното първенство в света.

Органът за борба с пиратството MUSO заедно с компанията за оценка на спонсорството в спорта GumGum Sports направиха обстоен анализ на осем мача от изминалия сезон 2018-19, за които има данни, че са привлекли 7.1 милиона души нелегална аудитория в 149 страни в света. Според проучването загубите са 1 милион паунда на мач от спонсори, след като са анализирани седем от най-големите сделки с рекламодатели в английския футбол.

Най-голямата пиратска аудитория на мачове от Висшата лига е в Китай, където над 1 милион души гледат нелегално всеки мач от шампионата. Останалите водещи страни са Виетнам, Кения, Индия и Нигерия. САЩ и Великобритания са съответно на десето и 11-о място.

"Клубовете и техните спонсори никога не са били способни да определят количеството на медийно отразяване или на нелегалния поток, който следи мачовете. Сега чрез нови алгоритми и софтуери имаме такъв шанс. Анализът показва, че загубите от всеки нелегално излъчен мач възлизат на 1 милион паунда. Пиратството се отразява пряко на телевизионните права, а оттам на по-малко средства за клубовете", казват от GumGum Sports.

Висшата лига отдавна се бори с пиратското излъчване, като в началото на годината бяха издадени и първите присъди. Трима души, които са разпространявали нелегални стриймове, бяха осъдени общо на 17 години. Доказано е, че те са спечелили близо 5 милиона паунда, след като са крадели сигнал от 20 телевизии.

Дневник