Великобритания е отказала да издаде виза на представител на руското външно министерство, акредитиран да участва в Глобалната конференция за медийната свобода. От това се оплака руското посолство в Лондон, цитирано от ТАСС.

"Добре известно е, че визите за официални пътувания са един от проблемите между Русия и Великобритания. Но дори при тези условия да не бъде издадена виза на представител на руското външно министерство, пътуващ, за да участва в конференцията, изглежда много странно. () Досега такива инциденти бяха типични за САЩ, които от време на време отказват визи на официални представители, запътили се към събития на ООН. Очевидно тази практика сега се прилага и от Лондон".

Преди това Великобритания отказа да акредитира финансираните от руската държава "Спутник" и RT с мотива, че те активно разпространяват дезинформация.

"Макар да не е възможно да се приемат всички искания за акредитация, журналисти от целия свят присъстват на конференцията, включително от Русия", посочи говорителка на Форин офис, цитирана от в. "Гардиън".

През декември британският медиен регулатор "Офком" постанови, че RT е нарушила правилата за безпристрастност на съдържанието с материали за покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Срещу нея текат още няколко разследвания за различни предавания.

Германското разузнаване в свой доклад определи двете медии като инструменти за влияние и шпионаж, използвани от руската държава. "Руското правителство разширява предлагането на медийни услуги в Германия, за да увеличи влиянието си. Държавни предприятия са маскирани като независими медии, за да скрият факта, че принадлежат на руската държава, и да упражнят влияние върху обществото. Най-важните от тях са интернет каналите RT Deutsch и новинарската агенция "Спутник", пише в него.

Дневник