Mинистърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес договорите за покупка на 8 изтребителя от САЩ F-16 Block 70, съобщиха от министерството му. Общата стойност на договорите е $1,256,153,980 (2 188 220 233 лв.) Вчера правителството даде разрешение за това, а договорът трябва да бъде ратифициран и от Народното събрание, за да влезе в сила.

Освен за доставка на самолетите в пакета с договорите има споразумения за боеприпаси, за ракети ("Sidewinder AIM 9X Блок II) за многофункционална система за разпределение на информация (MIDS JTRS) и свързани с тях материали и услугии.

Отчитайки финансовите ограничения на България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, съобщиха от Министерството на отбраната. Предстои искането да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.

Цената на покупката се очертава да бъде значително по-ниска тази поискана в началото на преговорите. Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.). Премиерът Бойко Борисов съобщи преди двайсет дни, че САЩ искат два милиарда и 200 милиона лева. Според източници на "Дневник" цената, която българският преговорен екип искаше да постигне, е около 2.1 млрд. лв.

За да се достигне до тази цена, България се е отказала от част от предлаганите муниции от САЩ. Сделката за покупка на изтребителите F-16 е балансирана, взимаме оборудване за пилотите и самолетите, каза днес сутринта пред Би Ти Ви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който водеше преговорите със САЩ за купуване на самолетите. Според него не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси.

"Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12", каза Запрянов, който е генерал от резерва. Той добави, че ще се наложи да се закупуват повече ракети за обучение.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия", допълни зам.-министърът на отбраната.

Запрянов каза, че вторите осем самолета за военновъздушните ни сили ще закупим при разсрочено плащане, защото България вече ще има кредитна история. "Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап", обясни Запрянов, но не уточни за каква сума говори.

Дневник