Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко спечели обжалването срещу доживотното му отстраняване от олимпийски игри. Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отмени наказанието, наложено от Международния олимпийски комитет (МОК) заради участието му в държавно спонсорирана и организирана система на употреба и прикриване на допинг.

Вследствие на скандала от Сочи 2014 през декември 2017 г. изпълнителният комитет на организацията забрани "всяко участие на олимпийски игри" на Мутко като част от наказанието на Русия за зимните игри в Пьонгчанг. Бившият ръководител на руския футбол обжалва и случаят стигна до КАС.

Спортният съд обясни, че е налице "липса на правно основание" и МОК няма право "да налага каквато и да е форма на дисциплинарно наказание срещу жалбоподателя (Мутко) като лице, което не е обект под юрисдикцията и регулациите на МОК".

Мутко, който в края на 2018 г. се оттегли от поста си начело на Руския футболен съюз, беше посочен като главно действащо лице в допинг схемата, заради която Русия беше изключена от олимпийския спорт.


Скандалът се пренесе футбола, като информаторът и бивш директор на Московската антидопингова лаборатория - Григорий Родченков, твърди, че през 2014 г. е получавал заповеди от Мутко да пренебрегва положителни проби.

Дневник