С 40-и мач помежду си двамата най-успешни тенисисти в историята на Големия шлем Роджър Федерер и Рафаел Надал подновяват своето съперничество. Носителите на общо 38 турнира от Шлема се изправят един срещу друг в титаничен сблъсък от полуфиналите на "Уимбълдън", 11 години по-късно след легендарния им финал.

Двамата не са играли на трева именно, откакто Надал отказа Федерер в петсетов трилър, за да грабне своята първа корона на "Уимбълдън".

"Да се изправиш срещу най-добрия играч в историята на тази настилка е голямо изпитание. Наясно съм, че трябва да покажа най-доброто от себе си, за да имам шанс и да стигна до финал. Да играя срещу Роджър на този корт 11 години по-късно значи много за мен, а със сигурност и за него", каза Надал преди срещата.

Испанецът се намира в отлична форма, като загуби само един сет по пътя към полуфиналите. Това се случи във втория кръг в мача му срещу Ник Кириос. Последният път, в който Надал беше с подобни показатели на "Уимбълдън" е именно 2008 г., когато спечели титлата.

След трудния мач с Кириос поставеният под №3 в Лондон вдигна оборотите. В последните си три мача Надал записа впечатляващите 109 уинъра при едва 34 непредизвикани грешки.


При днешния сблъсък психологическото предимство също ще бъде на страната на испанеца. Той спечели последния мач помежду им, като в полуфиналите на "Ролан Гарос" отказа Маестрото с 6:3, 6:4, 6:2 по пътя към 12-ата си Купа на мускетарите. Преди това Федерер беше в серия от пет поредни успеха над Надал от 2015 г. насам.

Общият баланс в мачовете между двамата най-успешни играчи е 24:15 за испанеца. В мачове от Шлема е 10:3 за Надал.

"Не мисля, че това има голямо значение. По-важно е как сме играли досега на турнира, какво съм показал аз и какво той. Рафа е много опасен играч, който може да печели на всяка настилка, той никога не е бил просто специалист на клей", каза Федерер.

Маестрото загуби само два сета дотук в турнира, като това се случи на старта, както и в последния му мач с Кей Нишикори. Швейцарецът, който преследва девета титла в Лондон, има 206 уинъра в изминалите си пет срещи в надпреварата. С успеха над Нишикори Федерер стана първият играч със 100 победи в един от турнирите от Шлема.

Първият мач между Федерер и Надал беше преди 15 години, а сега двамата продължават да показват високо ниво. "Много хора бяха отписали Рафа още през 2008 г., както мен през 2009-а, но ние още сме тук. Винаги е много вълнуващо да съм на корта срещу него. Възможностите ни в последните години са по-малко, но това прави мачовете още по-специални", допълни Федерер.

Срещата между двамата е втора в програмата за деня. В 15 часа българско време на централния корт излизат Новак Джокович и Роберто Баутиста Агут в другия полуфинал. Мачовете от "Уимбълдън" се излъчват по Евроспорт 2 в България.

Дневник