След три неуспешни опита за регистрация на депутатите парламентът няма да заседава днес заради липса на кворум. При третия опит в залата се регистрираха 120 народни представители при необходими 121. Депутатите от БСП и ДПС бяха в залата, но не се регистрираха.

БСП са били убедени да не се регистрират от заместник-председателя на групата на ДПС Йордан Цонев, който лично е дошъл в стаята на депутатите от левицата преди заседанието. Причината е, че днес трябваше да се приеме на първо четене промени в Изборния кодекс. Те предвиждат отмяна на машинното гласуване на местни и парламентарни избори, с което БСП и ДПС не са съгласни.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че свиква извънредно заседание във вторник от 14.00 ч. В кулоарите на парламента тя обясни, че дневният ред на заседанието ще бъде същият като днес - промените в Изборния кодекс.

В момента списъчният състав на парламента е 239, тъй като Снежана Дукова от ГЕРБ почина миналата седмица и мястото ѝ все още не е попълнено.

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза на депутатите, преди да ги разпусне, че днес е трябвало да бъдат отбелязани 28 години от приемането на конституцията от Седмото Велико народно събрание.

Дневник